Yerden Isıtma Sistemi Nedir?

Yerden ısıtma sistemi; yapılarda zeminin altına gömülü Oksijen bariyerli kılıflı boru hattından oluşan bir ısıtma sistemidir. Bu boru hattının içinde, bir ısı kaynağı tarafından üretilen sıcak su dolaşır. Bu su, ısıyı borular vasıtasıyla zemine aktarır ve zemin de onu mahale iletir.

Yerden ısıtma sistemindeki suyun sıcaklığı, radyatörlü sistem için kullanılan suyun sıcaklığından daha düşüktür.

Yerden ısıtma sistemi kurulacak olan zeminin yapısı için herhangi bir kısıtlama söz konusu değildir. Beton zemin, fayans, doğal taş, parke, seramik, mermer ve ahşap gibi birbirinden farklı zemin türlerinde yerden ısıtma sistemi rahatlıkla kurulabilmektedir.

Merkezi Sistemli Bir Binada Yerden Isıtma Yapılabilir mi?

Günümüzde, en çok bilinen ve yaygın olarak kullanılan ısıtma tipi, radyatörlü sistemdir. Bununla birlikte, yerden ısıtma sisteminin uygulama alanı da her geçen gün artarak devam etmektedir.

Yerden ısıtma sistemi, bireysel ısıtma sistemlerinde kullanılabildiği gibi merkezi sistemlerde de kullanılabilmektedir. Ayrıca istendiği taktirde radyatör ve yerden ısıtma sistemi aynı anda da kullanılabilmektedir. Bunu üç yollu motorlu vana sistemi ve ayrı zone kontrol edebilme yöntemi ile sağlayabiliyoruz.

Yerden Isıtma Sisteminin Avantajları Nelerdir?

Yerden ısıtma sistemi, büyük avantajları olan ve tüm Avrupa’da yaygın olarak kullanılan bir

ısıtma çeşididir. Almanya veya İsviçre gibi inşaatta yüksek teknolojiye sahip ülkelerde, binaların yüzde 50’den fazlası rezistanslı radyant zemin ile ısıtılmaktadır. Sulu yerden ısıtma sistemi rezistanslı radyant zemin ısıtma sistemine göre hem daha ekonomik, hemde insan sağlığı açısından daha yararlıdır.

Madde Madde Yerden Isıtma Sisteminin Avantajları

  • Yerden ısıtma sisteminde, ısınmayı sağlayan borular tamamen zeminin altında bulunduğundan yapı içinde görüntüyü bozacak bir durum meydana gelmez.
  • Radyatörlü sistemin aksine yerden ısıtma sisteminde ortamın nemi kurumaz.
  • Radyatörlü sistemin aksine yapı içerisindeki eşyaların konumunu belirlerken radyatörün önünü kapatmak gibi bir sorun meydana gelmez.
  • Yerden ısıtma ile beslenen bina daha geç ısıl rejime girip daha geç soğur.
  • Çalışma sıcaklığı düşük olduğu için (∆t=10) çalıştığı için, büyük ölçüde enerji tasarrufu sağlar.
  • Diğer sistemlere göre maddi açıdan daha tasarrufludur. Çalışma sıcaklığı maximum 45C olduğu için.
  • Diğer enerji kaynakları ile uyumludur.(Isı pompası, elektrik, doğalgaz, propan, katı yakıt)
  • Hasar görmesi zordur ve uzun yıllar boyunca sorunsuz olarak çalışan bir sistemdir. Piyasa markaları ortalama minimum 45 yıl garanti vermektedir.
  • Diğer sistemlere göre daha düşük doğalgaz tüketimi oluşturduğu için binadan kaynaklanan karbondioksit salınımını azaltmış olur.
  • Sağladığı tasarruf sayesinde milli servetin israf edilmesini engeller.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ücretsiz Keşif Formu

Bu sayfada yer alan iletişim formu aracılığı ile bize hızlı bir şekilde ulaşabilirsiniz. Ayrıca aşağıda yer alan iletişim bilgilerimizi kullanarakta bizimle bağlantıya geçebilirsiniz.

    Sohbeti Başlat
    Yardıma ihtiyacınız mı var ?