Merkezi Isıtma Sistemi Nasıl Çalışır?

Soğuk kış aylarının vazgeçilmez sistemlerinden biri olan merkezi ısıtma sistemi, gücü ve verimliliğiyle tek bir merkezden tüm daireleri ısıtabilir. Bireysel ısıtma sistemlerinden biri olan kombiye göre daha avantajlı olan bu sistem, daha az yakıtla daha çok ısı sunar. Aynı zamanda daha ekonomik olan merkezi ısıtma, tüm dairelere eşit miktarda sıcaklık gönderebildiği için işletmelerin ve kamu kurumlarının da tercihidir.

Bu sistemin çalışma prensibi biraz karmaşıktır. Bu nedenle kullanımı daire sakinleri tarafından değil işin uzmanları tarafından yapılır. Daire sakinleri sadece oda termostatları, termostatik vanalar ve ısı pay ölçerler ile sıcaklık ayarlarını yaparak zahmetsiz kullanım sağlayabilir. Ayrıca cephe yalıtımlarıyla ısı kaybını önleyerek sıcaklığını uzun süre muhafaza edebilirler.

Merkezi Sistem Çalışma Prensibi

  • Merkezi sistem bireysel sistemlerde olduğu gibi kombilerle çalışır. Fakat burada bir kombi yerine birden fazla kombi yer alır. Bu kombiler birden fazla daireyi ısıtarak ihtiyaç duyulan sıcaklığa göre ayarlama yapar.
  • Hava soğuduğunda çalışan kombi sayısını artırabildiği gibi hava ılık olduğunda da daha az kombiyle yakıt tasarrufu sağlar.
  • Doğalgaz veya katı yakıt kullanılarak çalışan bu sistemde sıcaklık basıncını dengeleyen bir genleşme tankı bulunur.
  •  Kombilerin her birine bağlı baca sistemleri vardır. Her bir kombide bulunan bacalar da ortak bir bacaya bağlıdır.
  • Bacalarda oluşacak terleme sonucunda açığa çıkan atık su ve kombilerde yoğuşma sonucunda açığa çıkan atık su giderleri toplanarak  nötralizasyon tankına bağlanarak tahliye edilir.
  • Kombilerde bulunan sirkülasyon pompası, suyun iletilmesini sağlar. Merkezi sistemde olası bir arıza veya destek için yedek sirkülasyon pompaları da bulunur.
  • Kombilerin üzerinde yer alan gösterge panelleri ise kazan, hava ve su sıcaklığı hakkında bilgi edinilmesini sağlar.

 

Merkezi Sistemde Su Isıtması

  • Mevcut suyu ısıtmak için elektrik gücü, yakıt ve ısıtma hattı gerekir. Bu hatla uyumlu çalışan büyük kazanlar veya ısı eşanjörü vardır. Isınan su sirkülasyon pompalarıyla iletim görevine yardımcı olur.
  • Radyatörler ise gelen bu sıcak suyu ortama yayar. Radyatörler genellikle duvarlara monte edilir. Fakat bazı sistemler özel boruların zemine döşenmesiyle de sıcaklık sağlayabilir.
  • Kapalı bir döngüde ilerleyen su tekrar tekrar kullanılır. Döngü sonunda soğuyan su tekrardan ısıtılarak iletilir. Böylelikle su tasarrufu da sağlanır.
  • Radyatörler ısı kaybının en çok olduğu bölgeye entegre edilerek sıcaklıktan en iyi şekilde istifade edilir.
  • Her sistemde bir emniyet valfi bulunur. Bu araç basıncın artması durumunda suyun tahliyesine izin verir.
  • Bu sistemlerde yoğuşma teknolojisi kullanılarak sistem verimi arttırılır. Yoğuşma, atık gaz sisteminin önüne eklenen ısı eşanjörü sayesinde gaz bacadan çıkmadan önce gazdaki su buharı ayrıştırılıp enerjiye dönüştürülerek yeniden kullanılması ile yapılır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ücretsiz Keşif Formu

Bu sayfada yer alan iletişim formu aracılığı ile bize hızlı bir şekilde ulaşabilirsiniz. Ayrıca aşağıda yer alan iletişim bilgilerimizi kullanarakta bizimle bağlantıya geçebilirsiniz.

    Sohbeti Başlat
    Yardıma ihtiyacınız mı var ?